Οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων πλήττουν τις ευρωπαϊκές μετοχές πριν από τα λεπτά της Fed των ΗΠΑ

ry

Περίληψη Οι εταιρείες BESI εκτινάσσονται καθώς τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου ξεπερνούν τις εκτιμήσεις για ισχυρές παραγγελίες

Ο Στελλάντης κορυφώνει τις προβλέψεις στο δεύτερο εξάμηνο, ανοδικά μετοχές

Οι μετοχές της Fresenius πέφτουν στην προειδοποίηση κερδών του 2023

Τα λεπτά της Fed των ΗΠΑ αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα

STOXX 600 έκπτωση 0,3%

Πτωτικά σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία ενέπνευσαν φόβους ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο πριν από τη δημοσίευση πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 (.STOXX) έκλεισε 0,3% χαμηλότερα με έμφαση στα λεπτά της Fed που θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερες ενδείξεις για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της πιο σημαντικής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο.

Οι τράπεζες (.SX7P) σημείωσαν πτώση 1,6%, υποχωρώντας από το υψηλό ενός έτους που είχαν κλιμακωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης του τομέα των βασικών πόρων (.SXPP) υποχώρησε 2,1% και οι μετοχές της ενέργειας (.SXEP) υποχώρησαν 1,3%, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν λόγω των φόβων για αύξηση των επιτοκίων και των ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης από την Κίνα που καταναλώνει την κορυφή.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι η γαλλική και η γερμανική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησαν σε έδαφος ανάπτυξης, ενώ η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ υποστήριξε επίσης τις απόψεις ότι τα επιτόκια και στις δύο οικονομίες θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το έργο της Fed δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι τα επιτόκια μπορεί να πρέπει να αυξηθούν ακόμη υψηλότερα για να μειωθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής νομίσματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown.

«Οι μεγάλες ελπίδες ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους διαψεύστηκαν, αντικαταστάθηκαν από ανησυχίες ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις διαδοχικές αυξήσεις για να τιθασευτεί η σπείρα των τιμών».

Την Τετάρτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην αρχή του έτους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παρέμειναν υψηλές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν απολαύσει μια αξιοπρεπή ανάκαμψη μέχρι στιγμής φέτος, σε σχέση με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ για καλύτερες καιρικές συνθήκες, ελπίζουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αποφύγει την ύφεση και μια ώθηση από το άνοιγμα της Κίνας.

Σε κινήσεις με γνώμονα τα κέρδη, οι μετοχές της BE Semiconductor (BESI.AS) εκτινάχθηκαν 10,2% αφού ο Ολλανδός προμηθευτής εξοπλισμού κατασκευής τσιπ δήλωσε ότι οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις και τις παραγγελίες της.

Η Stellantis (STLAM.MI) πρόσθεσε 2,2% αφού η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 17% το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους λόγω ενός ισχυρού μείγματος προϊόντων και τιμών.

Η Fresenius SE (FREG.DE) υποχώρησε 4,4% αφού ο γερμανικός όμιλος υγειονομικής περίθαλψης προέβλεψε πτώση για τα κέρδη για το 2023, εν μέρει λόγω των σχεδίων να εκχωρήσει τον στρατηγικό έλεγχο της ομάδας αιμοκάθαρσης Fresenius Medical Care (FMEG.DE).

Ο γαλλικός όμιλος τροφίμων Danone (DANO.PA) σημείωσε άνοδο 4,5% λέγοντας ότι αναμένει καλύτερα περιθώρια φέτος, παρόλο που το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας μείωσε το λειτουργικό του περιθώριο για ολόκληρο το έτος 2022.

Ο χειριστής χρηματιστηρίου Euronext (ENX.PA) υποχώρησε 7,4% δηλώνοντας ότι υπέβαλε ενδεικτική προσφορά σε συνδυασμό μετοχών και μετρητών για να αγοράσει την εταιρεία διανομής κεφαλαίων Allfunds (ALLFG.AS) για 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,84 δισεκατομμύρια δολάρια).

(1$ = 0,9418 ευρώ)

Αναφορά από τον Shreyashi Sanyal και τον Bansari Mayur Kamdar στο Bengaluru. Μοντάζ: Savio D’Souza και Sherry Jacob-Phillips

Τα πρότυπά μας: Οι αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Previous Post Next Post